Normaliter geldt binnen het schaken ‘zondag, rustdag’, niet voor onze deelnemers! Om 10:15 uur begonnen 79 enthousiaste snelschaakliefhebbers aan het Johan van Mil snelschaaktoernooi, met als doel een gooi naar de felbegeerde wisselbeker en de hoofdprijs van € 400,-. Meer informatie over dit toernooi via Chess Results. Winnaar van het toernooi is één van de beste snelschakers die Nederland ooit heeft gekend: IM Hing Ting Lai. Uiteraard geen deelnemers van het NJSK, die hadden een andere prioriteit vandaag. Terugblikkend op onze nationale feestdag van gisteren, die normaal vandaag zou plaatsvinden maar niet op zondag vanwege traditie, een zeker carnavalsliedje die passend is bij de dag van vandaag: ‘Ons moeder zeej nog, nee doe da nou nie…’ Het maken van keuzes in schaken kunnen vaak spannend zijn, soms ook confronterend. Hieronder een overzicht van de bijzonderheden van vandaag:
Jeugd A: De Najdorf-opening is populair bij de topborden. Zowel Take als Roger mogen de moderne aanpakken van respectievelijk Kobe en Noah zien te tackelen. Kobe heeft duidelijk meer moeite met de agressieve aanpak van Take, waar Noah en Roger vrij snel de dames van het bord hebben geslagen en het wat kalmer doen. Take weet erg nauwkeurig de beste zetten te vinden, maar dit kost hem veel tijd en komt hiermee snel in de tijdnoodfase. Een drievoudige herhaling van de stelling zorgt voor een remise, wat gemengde gevoelens zal oproepen voor beide heren. Goed wegkomen voor Kobe tegen het laten liggen van het voordeel voor Take. Zoals eerder genoemd kiest Noah voor de wat rustigere aanpak, dit zorgt er wel voor dat Noah in zijn kracht wordt gezet. Roger laat ook zien dat hij goed weet hoe de poppetjes moeten lopen en de heren besluiten dat een remise het gepaste resultaat is.
Polle heeft zichzelf in een comfortabele stelling geholpen tegen Rens, die ondanks zijn sterke paard op d4 toch in de positionele problemen komt door de dreiging op f7. Dit leidt ertoe dat er een dubbele, geïsoleerde e-pionnen ontstaan. In rap tempo vastzetten, afruilen en een gewonnen eindspel in: punt voor Polle.
Jeugd B: Rhys koos ervoor om een veelvoorkomende variant uit de Caro-Kann te laten transposeren in een doorschuifvariant uit het Frans tegen Pranav. De snelle doorstoot met 11.g4 opent de aanval op de koningsvleugel, waarna hij snel al een groot voordeel weet te behalen. Dit voordeel geeft Rhys ook niet meer weg en haalt de winst binnen met het fraaie 27.T1xg4, waarna mat niet meer te voorkomen is.
Ook Lode wil de remisekater van gisteren van zich afspelen (zeker nadat hij erachter kwam dat hij gewonnen stond in de eindstelling. Hij speelt tegen Luka in een diepe voorbereidingsvariant. Op zet 17 is Luka de eerste die afwijkt en Lode speelt met een pion meer. Deze pion meer blijkt niet het recept voor succes, want de toenemende druk van Luka zorgde voor een vreselijke blunder van Lode. Hij pakt een giftige pion op a7, maar daarna vliegen de combinaties van Luka hem om de oren.
Vooral bij de partij van Sascha en Gachatur, die al jarenlang goede vrienden zijn van elkaar, ligt de focus niet per se bij het schaken. De broodjes hamburger met mayo-bestellingen (nee mensen, geen worstenbroodjes op deze locatie) zorgt ervoor dat er regelmatig gegrinnik voorbij komt, maar dit is vooral omdat ze er last van hebben. Dit heeft wel tot gevolg dat er een bijzondere stukkenverhouding op het bord is gekomen, namelijk twee torens en vier pionnen voor Sascha VS een toren, paard en zes pionnen voor Gachatur. Sascha dacht door de pionnenbalans te verstoren, dat de verhouding meer naar zijn voordeel getrokken kon worden, maar niks is minder waar. Gachatur weet zijn koning en paard zo te manoeuvreren dat de vrijpion niet meer te stoppen is en de dame alles verder weet op te ruimen: winst voor local hero Gachatur.
Minstens zo indrukwekkend te noemen was de partij tussen Chenwu en Mees. Als ware titanen werden van beide kanten alle elementen van de trukendoos toegepast. Op de lange adem is het toch Chenwu die er met de winst vandoor gaat. Zie onderstaande partij en geef er gerust uw eigen oordeel over, op een gegeven moment was het voor de redactie niet meer te begrijpen. Als troost probeerde Mees nog een pionnetje mee te smokkelen uit de toernooizaal, maar de arbitrage was hier gelukkig snel in actie gekomen. ;)
Tot slot is noemenswaardig de partij tussen Sven en Ethan. Met een ratingverschil van bijna 200 punten is de rol van underdog wel weggelegd voor Sven. Een iets te enthousiaste koningsaanval met tegengestelde rokades van Ethan zorgt ervoor dat er een gewonnen dame-eindspel ontstaat met een verre vrijpion voor Sven.
Jeugd C: Ahmed en Hrdya hebben gisteren voldoende tijd gehad om de voorbereiding klaar te kunnen maken. Zij laten zien over uitstekende openingskennis te beschikken, want op zet 13 zijn er nog steeds 157 beschikbare meesterpartijen. De zetten die volgen zijn degelijk en er ontstaat een gebalanceerd middenspel. Heel lang blijft het ook gebalanceerd en wordt er afgewikkeld naar een ogenschijnlijk remiseachtig eindspel, maar volgens de redactie is de zet van de dag toch wel 48.Dd8!! Het idee om het paard te geven, gevolgd door een tweetal schaakjes om tot slot met 51.f3 de dame in te sluiten is schitterend gespeeld door Ahmed.
Sabin weet tegen Roan een kalm opgebouwde aanval tegen Roan goed uit te buiten. De stukken van Roan raken overbelast door 21.e5 en de stelling valt als een kaartenhuis in elkaar.
Achyuth speelt tegen de Najdorf van Theo weer een andere aanpak dan bij de heren van de Jeugd A, namelijk met 6.Ld3. Niet per se een nieuwtje, maar wel modern. Het lijkt te transposeren in een verkapte Amsterdam-variant, deze begint met 6.f4. Het doel van zwart is om b5 te spelen, wit gaat dit tegen met a4. Dit is ook precies wat er in de partij gebeurt en wat wit het cruciale voordeel oplevert, met een punt als resultaat. Theo zag alle dreiging niet meer zetten, neemt uw reporter maar voor het gemak aan, want hij staat puntentechnisch gezien maar één pion achter.
Meisjes A: De dames spelen lange tijd allemaal heel degelijk, want op het moment van typen zijn alle stellingen nog mooi in evenwicht. Een uurtje later is er gelukkig voor de onpartijdige lezer wel wat ontstaan bij een paar partijen.
Azra heeft tegen Polina een mooi paard op d4 kunnen plaatsen, maar Polina heeft hier wel het loperpaar voor in de plaats. Wanneer Azra besluit om haar sterke paard af te ruilen en Polina een sterkere pionnenketen aan te bieden, maakt Polina graag misbruik van de ruimte die haar is aangeboden en schuift ze het punt binnen.
Nirupa heeft het voor elkaar gekregen om de druk dusdanig op te voeren dat een toren op d3 en een loper op e3 alle stukken van Katja als het ware zijn bevroren. Desondanks wisten beide dames het lang vol te houden en werd een dichtgegooid toreneindspel tot remise besloten.
Een heuse schuifelpartij tussen Elysia en Elise eindigt in een toreneindspel, die ongelukkig wordt uitgespeeld door Elise. Na 34.Tb2?? was er het mooie 34…a5!. Helaas (voor Elise) werd 34…Td6 gespeeld, wat ervoor zorgt dat de b- en c-pionnen kunnen doorrennen, ondersteund door de witte koning.
Meisjes B: Ilona weet tegen de Semi-Slavische opening van Fleur een dusdanig stugge verdediging neer te zetten. Beide dames hebben de intentie om op een rustige wijze de stukken startklaar te maken voor een mogelijke aanval. Ilona is dan ook de eerste die een stap durft te zetten met 22.h4. Een gemiste kans, want het sterke 22.e4! zorgt ervoor dat niet alleen de solide stelling van Ilona in stand blijft, maar ook dat Fleur zich zorgen moet maken over de stabiliteit van haar eigen stelling! Nu ontstond er een stelling met een paard voor Ilona tegen vier pionnen voor Fleur. Deze pionnen, in samenwerking met goed gecoördineerde stukken, zorgen ervoor dat Fleur een onwijs taaie kluif nog heeft aan Ilona, die met man en macht aan het verdedigen is. Hoe goed het ook geprobeerd is, Ilona kan helaas niet blijven staan en gaat het punt dus naar Fleur.
Sarah-Joy kiest tegen Carlijn voor de harde aanpak na een rustig begin, want de koning van Carlijn staat nog in het midden. Carlijn weet de aanval prima te pareren en haar paard op e6 te planten. Wie slaat het eerst toe? Het antwoord daarop is: Carlijn! Als een soort Ms. Pac-man weet ze het ene na het andere te verslinden. Sarah-Joy haar stelling werd van alle kanten open gebroken en niet veel later werden de handen geschud.
Meisjes C: Hier was het eerste resultaat van de dag te melden. Malem speelde in een compacte opstelling door het centrum van Maithili, die vervolgens denkt een pion te winnen. Deze blijkt echter giftig te zijn en kost Maithili een stuk. Tot overmaat van ramp komt er ook nog een dame achteraan die voor het stuk extra ingeruild wordt. Niet veel later stond het mat op het bord.
Laura heeft tegen Sarah de boel goed op orde, doordat ze goed aanvoelt waar haar stukken het best tot z’n recht komen. Een manoeuvre hier, een koningszetje daar, totdat plots er een eindspel op het bord komt met een goed paard voor Laura tegen de slechte loper van Sarah.
Hannah Urban heeft een taaie tegenstandster aan Ruth, die als een ware Konings-Indisch expert door de stelling van Hannah weet te breken. Er is ook geen enkele fout te bespeuren in haar zetten, fraaie overwinning!
Terugkomend op de carnavalskraker van Jan Biggel. De meest bekende regel is natuurlijk wat aan het begin van dit dagverslag al stond. Maar wie kent de laatste regel van het refrein? Dat is de volgende, wellicht op meerdere manieren te interpreteren: ‘Wat is het toch leuk om iets fout te doen.’ De overfanatieke schakers zullen vast problemen hebben met deze regel, maar aan het eind van de dag blijft het om het plezier van het spel gaan. Morgen op het programma: de dubbele ronde van de Jeugd C (let op: 09:00 uur beginnen!) en ’s avonds de verhuizing naar het Carolus Borromeus College!