‘Rating zegt niks’ is een welbekende tekst in schaakkringen. In het bijzonder aan de jeugdschaker wordt die wijsheid niet zelden als laatste aanmoediging meegegeven als hij of zij zich opmaakt voor een ontmoeting met een tegenstander die als veel sterker te boek staat. Een andere one-liner, eentje waarvan ik altijd heb gedacht dat die stamt van Wim Kan (de eerste onder de Grote Drie van het Nederlandse naoorlogse cabaret) maar blijkens Google toegeschreven kan worden aan welhaast een tiental anderen, luidt: ‘Voorspellen is moeilijk, vooral als het de toekomst betreft’.
Hoe het ook zij, beide uitspraken waren van toepassing op een voorbeschouwing die vorig jaar rond dezelfde tijd op deze plek verscheen. De veronderstelling was toen dat met het bij name noemen van de tien hoogste ratinghouders de algemene Nederlandse kampioen jeugdschaak gegarandeerd gememoreerd zou zijn. Maar zie wat er gebeurde: de anonieme nummer elf van de plaatsingslijst, Wiggert Pols, was iedereen te slim af en veroverde zonder dat er ook maar iets op af te dingen viel de belangrijkste NJSK titel. Om niet weer een figuur te slaan nemen we nu dus ook de nummer elf mee in de bespiegelingen…

Max Warmerdam
Het is geen onbekend fenomeen dat de allerbeste jeugdspelers die Nederland rijk is het Nederlands jeugdkampioenschap aan zich voorbij laten gaan. De uitdaging is niet groot genoeg meer of de spelers hebben andere prioriteiten. Van de absolute Nederlandse top ontbreken er dit jaar vier. Derhalve lijkt de titelstrijd zich in de Jeugd-A te gaan toespitsen op de overgebleven twee Max Warmerdam (2472) en Liam Vrolijk (2465). Beiden onderscheidden zich het afgelopen half jaar met opvallende prestaties. Max won in januari de Top amateur
groep van het Tata Steel toernooi en maakte nog meer indruk op het EK senioren waar hij enkele bekende wereldtoppers met ratings rond de 2700 moeiteloos op remise hield. Liam deed niet voor hem onder: in december verraste hij vriend en vijand met een gedeelde zege op het Chessfestival Groningen en eerder deze maand scoorde hij een regelmatige GM-norm in de Duitse Bundesliga.
Maar volop kans dus voor de spelers achter deze twee titelfavorieten zich te mengen in de strijd om de podiumplaatsen. Voor B-speler Eelke de Boer (2338), in de twee voorgaande edities C- en het B-kampioen, dient zich zelfs de kans aan van een Assense trilogie. Sebastian Halfhide (2274) daarentegen zien we voor het eerst op dit kampioenschap in het hoge noorden en aangenomen mag worden dat dat niet voor niets is. Voor Edwyn Mesman (2224) is het de laatste kans op het bereiken van een internationaal jeugdtoernooi; aangezien hij ouder dan achttien is zal hij daarvoor wel de titel moeten grijpen. B-speler Siem van Dael (2206) zal willen laten zien dat zijn ratingdip van tijdelijke aard is. Mick van Randtwijk (2168) omgekeerd dat zijn ratingsprong dat juist níet is. Ook Simon Elgersma (2137) moet eerste worden om in aanmerking te komen voor een uitzending. Sjoerd van Roon (2115) heeft dat probleem dan weer niet. Vermeldenswaardig in dit verband is dat spelers uit geboortejaar 1999 en 2000 niet meegeteld worden bij de bepaling van de twee uitzendplaatsen voor de spelers uit een later geboortejaar (zie de betreffende alinea onder punt 2.2. van het KNSB uitzendreglement). Op nummer tien van de lijst komen we dan, jawel, titelverdediger Wiggert (2104) tegen. Commentaar overbodig en dus meteen door naar nummer elf. Daar zien we niemand minder dan D(!)-speelster Machteld van Foreest. We mogen dus gerust zeggen dat zij dit jaar met de echt grote jongens meedoet. En waarom ook niet, het plaatsingsnummer is alvast het juiste!
Goed nieuws van het meisjes schaakfront. Dit jaar weer een aparte A- en B-groep in plaats van een gemengde AB competitie. Beide groepen spelen een achtkamp. In de A-groep is ook voor Robin Duson (1981) de uitdaging voor de derde keer in successie er in Assen met de titel vandoor te gaan. B-speelster Alisha Warnaar (1910) dreigde deelname aan het kampioenschap mis te lopen door het niet spelen van een kwalificatietoernooi, maar verkreeg volkomen terecht een vrijplaats in de A-groep. Samen met deze twee vormt Anna Martinez (1866) een hecht schaakvriendinnentrio en we gaan er dan ook nauwlettend op toezien dat daarvan achter het schaakbord niets te merken is! Maar wat als je behalve vriendinnen ook nog eens zussen bent? Niet voor het eerst kampen Feline Waardenburg (1742) en Marlinde Waardenburg (1706) met deze complicatie. Gaan ze na de kunstzinnig uitgevoerde remise van vorig jaar ons ditmaal verrassen met een heus schaakgevecht? Schrijver dezes is niet goed genoeg op de hoogte om in te kunnen schatten of Wyona van de Poel (1584) en Femke Koning (1566) een noordelijke kongsi vormen of juist een bikkelharde Gronings-Friese concurrentiestrijd gaan voeren. Wel denkt hij dat hekkensluiter Pascalle Monteny (1433) zonder aanzien des persoons van al de zeven voorgaande dames de nodige punten af zal gaan pakken…
Bij de B-jeugd leidt kersvers FM Jonas Hilwerda (2312) ruim de dans en weer eens een titel voor hem of in elk geval een uitzendplaats lijkt binnen handbereik. Maar achter hem wordt daar anders over gedacht. Een uitzendplaats is mooi maar Rembrandt Bruil (2178) zal het stempel van eeuwige tweede graag van zich af willen schudden. Behalve omhoog zal hij dan ook naar beneden moeten kijken waar de een jaar jongere Onno Elgersma (2174) tevens een geduchte titelkandidaat is. Dan zien we weer een gaatje. Arthur Maters (2043), Gilian Honkoop (2038), Tim Grutter (2029) zijn bekende namen in deze groep en zullen in eerste instantie wellicht op een uitzendplaats mikken. Een dergelijke klassering zou voor William Shakhverdian (1949) en Bram Albertus (1887) een fantastisch resultaat zijn. Omdat de B-groep met zestien deelnemers de kleinste van de categorie Jeugd is laten we de voorspellingen op de helft van het veld hier eindigen.
Evenals bij de A-meisjes valt bij de lijst van de B-meisjes (geboortejaren 2003 en 2004) het hoge gehalte aan eerstejaars speelsters op. Nina de Putter (1701), Sara Martinez (1632) en Cato de Zoeten (1573), alle drie van geboortejaar 2004, voeren de lijst aan. De een jaar oudere Marrit Adema (1563) was hen twee jaar geleden met haar C-kampioenschap allemaal de baas en we gaan dus zien of de verhoudingen zich definitief gewijzigd hebben. Marieke van Essen (1510), Laura Tiggelman (1468) en Marit de Boer (1454) zitten echter op het vinkentouw en dat maakt deze competitie tot een interessante krachtmeting. Dat Kiri Arnold (1304) de rij op enige afstand sluit betekent trouwens niet dat ze zich daar niet in zal willen mengen.
Khoi Pham (2140) en Eline Roebers (2077) zijn ervaren EK-gangers en vast van zins de twee uitzendplaatsen bij de C-jeugd voor zich op te eisen. Maar als twee vechten om een been gaat een derde er mee heen. Dat althans is waar een lange rij achtervolgers op loert. Duncan Klaren (1980), Romayn Brandsma (1958), Kasper Bleeker (1932), bijna-Assenaar Loek van der Hagen (1931) en Roger Labruyere (1922) hebben zich allemaal tot goede 1900 spelers ontwikkeld en zijn tot mooie dingen in staat. Een regelrechte favoriet voor de eindzege vinden we op plaats acht: Daniel Kutchoukov (1862) ontglipte de titel vorig jaar op een haar en zijn huidige rating is geflatteerd laag. Daarachter zien we Wahe Boghossian (1820) en de vraag is hoezeer eerstejaars D-er Polle van Arendonk (1803) zich tussen dit geweld staande zal houden. Evenals zijn tweelingzus in de hoogste jeugdgroep en dus ook D-speler staat Nanne van Foreest (1790) hier op plaats elf geklasseerd… De C-jeugd is met 26 spelers de grootse groep op dit NJSK en ook de rest van het veld bevat veel en soms nog erg jong talent!
Meest in het oog springend bij de Meisjes C is de leeftijd van lijstaanvoerder Wendy Huang (1679). Soms doet zij op kampioenschappen met de jongens mee maar als eerstejaars D-er ziet zij in dit geval voldoende uitdaging in de oudere C-garde. Daartoe behoren Jule Cordes (1606), Dana Verheij (1605) en niet in de laatste plaats Stella Honkoop (1600). Hun onderling geringe krachtverschil is illustratief voor de jongere meisjesgroepen wat hun competities vaak tot bijzonder spannende aangelegenheden maakt. Rolinde den Heijer (1554), Luana Mensing (1552), Luna Morote (1547), Nora Yeh (1518) en Evi Maris (1504) vormen een grote groep 1500 runner-ups. Zusje Lauri Maris (1450) volgt daarachter en wat is er leuker dan deze vooruitblik te eindigen met de enige Assense deelnemer Lyne Bruggink (1434) op plaats elf…?
Ben jij als NJSK deelnemer niet genoemd in dit overzicht? Keer dan even terug naar de eerste regel, bedenk dat de schrijver er vorig jaar helemaal naast zat en en vergeet dus de rest. Ik wens iedereen een spetterend NJSK 2019!
N.B.:
1. De foto’s zijn van Harrry Gielen van het NJSK 2018.
2. De deelnemerlijst is per groep ook onder Resultaten te bekijken.
3. De genoemde ratings zijn FIDE ratings conform de sortering van de deelnemerslijst (waar misschien de KNSB rating m.n. onderin een iets betrouwbaarder beeld had gegeven).
Laatste wijziging: De plaats van Anna Martinez bij de Meisjes A zal worden ingenomen door Manasvita Basa (1532). Haar plaats bij de Jeugd C wordt ingenomen door Alan Bakija (1580).