
Kobe Smeets
Foto: Ilja Kalle
Het NJSK 2023 is weer van start: de week waarin de 16 deelnemers in de B-jeugd gaan uitvechten wie zich Nederlands kampioen onder 16 jaar mag gaan noemen. Daarnaast zijn er ook dit jaar weer een EK en WK ticket te verdienen. Na de opening met Mr. X en de daarop volgende kleurloting door de burgemeester, mochten de spelers met het echte werk beginnen.
In ronde 1 zijn de verschillen op papier altijd vrij groot, omdat de bovenste helft tegen de onderste helft speelt. Echter is het altijd de vraag of de favorieten op rating het waar weten te maken of dat de underdogs een stunt neer kunnen zetten.
De eerste partij van de dag werd gewonnen door Kobe Smeets, die tegen Noah Ritzerveld na de opening een fijne stelling overhield. Noah’s stukken stonden visueel prettig, maar het was lastig om daar echt gebruik te maken. De poging om een mataanval op te zetten werd goed weerlegt door Kobe, die daarna snel zijn eerste punt mocht noteren.
Vlak daarna viel de eerste verrassing van de dag: Polle van Arendonk won met de witte stukken van Matthieu Guillaumond. De laatstgenoemde leek met een aanval op een winst af te stormen, maar miste een tussenzet. De tegenaanval van Polle die daarop volgde, resulteerde in een ingesloten zwarte dame op h2.
De partij tussen Rens Blom en Guido van Hesselingen was er een met wisselende kansen. Guido trok uiteindelijk aan het kortste eind. Hieronder het laatste deel van de partij.
Niet veel later volgde de uitslagen zich snel op. Prajit Sai Kumar wist zijn partij gecontroleerd te winnen van Take Snijders. Hij wist met het loperpaar zijn voordeel uit te bouwen en de hogere activiteit van zijn stukken eindigde in een gewonnen toreneindspel.

Take Snijders in actie
Foto: Ilja Kalle
Roger Labruyère had tegen Ivan Ponomarev ook meer activiteit met dubbele torens op de c-lijn. Echter werden de torens geruild en de vrijpion die Ivan daarna creëerde kon niet meer worden gestopt. Daarmee was dit al de derde uitslag tegen de ratingverwachtingen in!
Léon Niemeijer wist zijn partij tegen Hidde Knippenberg wel te winnen. Het was een interessante stelling waarin Léon een toren en pion tegen loper en paard had. Toen er door een tactiekje een tweede pion af ging, zakte de zwarte stelling in elkaar.
De pionstructuur van Nanne van Foreest tegen Jan Veraart was erg interessant. Normaal wordt vaak gezegd dat dubbelpionnen zwak zijn, maar telt dat ook voor verbonden dubbelpionnen? In dit geval gaven deze pionnen veel controle en ruimte. Nanne wist deze voordelen om te zetten in een aanval op Jan’s koning die niet meer te stoppen was.
Tot slot de langste partij van vandaag, die tussen Alan Bakija en Tom van Egmond. Er kwam een flink gecompliceerde stelling op het bord, waarin Alan waarschijnlijk genoegen had moeten nemen met een zettenherhaling. In het eindspel dat overbleef had Tom een pion meer, een voordeel dat hij daarna sterk omzette in winst. Hieronder het meest cruciale (en mooiste) deel van de partij.