Dinsdag 2 mei betekende een inmiddels beruchte dubbele ronde in het C-kampioenschap van Nederland. Waar vanochtend om 9:00 de klokken al aangingen voor de derde ronde was de start van de vierde ronde al weer om 14:00. Dit is uiteraard erg vermoeiend en zal ook de kwaliteit van het schaken zeker niet bevorderen. Desalniettemin legden de meeste schakers een erg mooie en spannende partij op de mat. Met 7 spelers die met een 2.5/3 score op een gedeelde eerste plek staan belooft het nog een prachtig toernooi te worden.
De eerste resultaten die binnen kwamen waren (net als de ochtendronde) een aantal remises. In de partij tussen Freek Thijssen en Cas Roorda hield wit uit de opening een heel klein plusje over. De spelers ruilden een aantal stukken en vonden het na een zet of 21 wel genoeg geweest voor de dag en kwamen remise overeen. Aäron Zootjes en Liam Rooijakkers hielden het een paar zetten langer vol. De slotstelling laat een toreneindspel zien waar de remisemarge aanzienlijk is. Door de partij heen had Aäron wat kansjes maar met deze remise scoort hij zijn eerste welverdiende halfje van het toernooi!
De volgende partij die eindigde was een meesterwerk van David Madularea waarin hij Gachatur Kazarjan vakkundig van het bord schoof.
Op het topbord wist Rhys Arnold een puike stelling op te bouwen tegen Luka Wink vanuit een Moscow. Rond zet 27 was Rhys iets te gretig en probeerde met zijn dame te infiltreren wat zwart de mogelijkheid gaf om zijn stukken beter neer te zetten. Enkele zetten later besloten de heren tot een remise, in een positie waar het voor beide partijen lastig is om progressie te boeken.
Philippe Krylov speelde al vroeg in de partij een miraculeuze zet: 13.Kf2! Wellicht geïnspireerd door de legendarische koningswandeling van Nigel Short volgden later ook nog Kf1, Kg1, Kh1 en Kh2. Ondertussen probeerde hij ook nog zijn tegenstander Joel Groenewoud omver te blazen met een paardoffer op f5, maar Joel bleef rustig en baande zich een weg door het moeras. Met een fraai dame-offer wist Joel de partij naar zijn hand te zetten en noteert hij alweer zijn derde overwinning van het toernooi.
Gustav ten Kate was ook in een bloeddorstige bui en offerde ietwat speculatief een kwaliteit. Zijn tegenstander Achyuth Aravindhan wist echter heel snel de juiste verdediging te vinden.
De partij tussen de resterende koplopers, tussen Sascha Kurt en Oscar Zecha, eindigde ook in remise nadat Oscar wat kansjes in het middenspel liet liggen. Wederom was het resterende toreneindspel met een flinke remisemarge voldoende om de heren het punt te laten delen. Dit betekent dat David als solo-leider ronde 5 in gaat!
Storm Fallaux had een prima stelling opgebouwd en kreeg de kans om een mooie truc in de stelling te brengen met Lc4. Dit verzuimde hij echter en William Roolvink wist met veel schaakjes alle witte pionnen op te stofzuigen. Het resterende eindspel met 6 pionnen, een dame en een paard tegen 3 pionnen, een dame en een loper was geen probleem voor William en hij pakte het punt overtuigend.
Wouter Terlouw en Rawi Wortman kregen

Wouter pakte een belangrijk punt in ronde 4
Foto: Ilja Kalle
vanuit een Ragozin een zeer scherpe stelling op het bord, waarin beide koningen op de tocht stonden. Wouter offerde een kwaliteit voor een pion maar wist daarmee wel de zwarte koningsstelling volledig open te breken. Rawi verdedigde een tijd lang briljant, maar uiteindelijk besloot hij om een stuk terug te geven zodat wit 2 stukken voor een toren en 2 pionnen had. Het witte loperpaar was echter ijzersterk en Wouter pakte zijn tweede overwinning van het toernooi.
Samuel Lopes kreeg een extreem solide London van Himar Ambrona Navarro tegen zich, wat zich uitmondde in een paardeindspel met evenveel pionnen. Na een onnauwkeurigheidje van Himar activeerde Samuel zijn paard en bleken de witte pionnen als rijpe appelen te plukken te zijn. Nadat Samuel twee pionnen had gewonnen wist hij met ijzersterke techniek het punt moeiteloos binnen te halen.
Ethan Chua en Akshaj Katpatal kregen een interessant toreneindspel op het bord. Het toreneindspel was misschien wat beter voor zwart, maar wit had de zwarte randpion met Tb3-a3 kunnen blokkeren en wellicht een vesting kunnen bereiken. Ethan speelde deze manoeuvre echter iets te laat en zwart greep z’n kans en nog met bijna een uur(!) op zijn klok pakte Akshaj de overwinning!
Mees van Batenburg speelde een erg lange partij tegen Sam Klein Tuente. Beide heren wisten van geen ophouden en tegen een uur of 6 moest Sam toch zijn meerdere erkennen na een heel lang eindspel.
Chenwu Zhu pakte al vroeg in de partij het loperpaar. Met dit voordeel wist hij zijn tegenstander Ghilon Etienne volledig vast te zetten die uiteindelijk maar 2 paarden voor de toren ruilde. Dit eindspel was echter een kolfje naar de hand van Chenwu en niet veel later stond dan ook een overwinning op het scoreformulier.
Jonathan Vijver wist in een eindspel met loper en 4 pionnen tegen een paard en 3 pionnen zijn koning om de verdedigingslinie van zijn tegenstander heen te brengen. Jesse Frederiks bood nog lang tegenstand maar het mocht niet baten en Jonathan ging er met het punt vandoor.
Oscar Verwer wist tegen Evan de Wit zijn eerste overwinning van het toernooi te noteren. Met mooi verdedigingswerk wist hij zijn tegenstander te overspelen en incasseerde hij het volle punt.