De voorlaatste dag alweer, de spanning is voelbaar en de verschillen zijn zeer nihil. Wie raakt vandaag bevrijd van de achtervolging? Wie lukt het bovenin om het remisefestijn van gisteren te doorbreken? Eén ding staat wel al vast, vandaag wordt de nieuwe Nederlands Kampioen nog niet gekroond.
Het lijkt alsof de spelers beseffen dat een overwinning vandaag weleens het verschil kan maken en gebruiken hun tijd. Pas na anderhalf uur staat het eerste resultaat in de boeken, opnieuw een remise. Sascha Kurt, die een halfje achter de koplopers staat, vond niet een manier om zijn Scheveningen te benutten tegen David Madularea. Nadat hij koos om het paard op d4 af te ruilen, had David even het voordeel te pakken. Maar toen de dames ook naast het bord belandden, waren de kansen gauw verkeken.
Dan de clash op bord 1 tussen Rhys Arnold met wit en Philippe Krylov. Beide spelers wilden een goede uitgangspositie hebben voor de laatste speeldag. Er ontstond opnieuw een variant van de Caro-Kann, die door Rhys behendig gespeeld werd. Toen Philippe 14. Nc6 speelde, groeiden de kansen sterk voor wit. De handigheid van Rhys bracht hem al na 25 zetten het volle punt, wat betekent dat hij met 6 uit 8 bovenaan blijft staan.

De kraker op bord 1 tussen Philippe Krylov (links) en Rhys Arnold (rechts)
Foto: Ilja Kalle
Luka Wink, op bord 3 spelend tegen William Roolvink, zal dit ongetwijfeld niet ontgaan zijn en besefte dat hij moet winnen om de titel morgen nog op eigen kracht te kunnen winnen. Hij raakte niet onder de indruk van het loperpaar van wit dat venijnig gepositioneerd stond. Wit miste een mooie paardzet naar d1, maar die zijn vanzelfsprekend niet het makkelijkst te vinden. De stelling zag er robuust uit, maar bleef objectief toch gelijk. Tot het moment dat William op zet 21 onder de minuut kwam en niet veel later een steekje liet vallen. Luka overrompelde met de enige winnende zet Qf4 de witte stelling en gaf zijn tegenstander niet meer de gelegenheid alles te kunnen berekenen. Mat was onvermijdelijk en William liet dit sportief toe op het bord. Bij het ingaan van de laatste ronde staat dus niemand alleen aan kop.
Op bord 4 kreeg Wouter Terlouw wat kansen van Joel Groenewoud om hem te passeren in de ranking, maar liet dit na. Een mooi middenspel zou wit hoop moeten geven, maar Wouter koos ervoor om te vereenvoudigen en na zettenherhaling werd remise overeengekomen.
Op bord 5 wist Mees van Batenburg, die niet een gemakkelijk toernooi kent, te winnen van Himar Ambrona Navarro. De Jobava-opening werd subliem en rustig uitgespeeld, waardoor Mees nu inmiddels toch een nette score heeft van 5 uit 8. Het verdient echt een schoonheidsprijs, de manier waarop Mees de zwarte dame van Himar gevangen wist te zetten.
Op bord 10 speelde Storm Fallaux een rustige Italiaanse partij. De hele partij bleef de stelling om en nabij gelijk, tot Freek Thijssen in het toren-paard eindspel de hele stelling van Storm onder druk kon zetten. Maar de stelling was nog meer net uit balans of….remise.
Sam Klein Tuente zit in een winnende flow en ook Jesse Frederiks moest eraan geloven. Na een aparte Slav Defense met 8. Pb5 kreeg Sam al vroeg het overwicht. Na een chaotisch middenspel wist Jesse er toch weer een gelijkwaardige partij van te maken. De scherpte was er na een lange, intense week wel enigszins vanaf. Na een loperruil wist Sam twee verbonden vrijpionnen uiteindelijk te benutten en kan er opnieuw een punt bijschrijven.
Chenwu Zhu blunderde al vroeg een pion tegen Achyuth Aravindhan. Maar toen hij in het eindspel een loperpaar actief gepositioneerd kreeg, ging hij weer geloven in een goede afloop. De witte stukken werden noodgedwongen gemanoeuvreerd naar plekken waar ze alles behalve flexibel waren. Het materiaal verdween vervolgens ook als sneeuw voor de zon, wat niet een gevolg was van de buitentemperatuur maar van accuraat geschuif van Chenwu in de speelzaal. Hij is na deze overwinning terug te vinden op een mooie zevende plaats in de subtop.
Ghilion Etienne ging er ook nog vol voor tegen Oscar Verwer, bord 13. De Kings-Indian is nog weinig gespeeld dit NK en bood dan ook het ingrediënt voor een mooie partij. Beide spelers wisselden goed spel af met hier en daar een foutje, waardoor het lang onduidelijk bleef wat de uitkomst zou worden. De neutrale kijker haalde opgelucht adem toen een ‘saaie’ remise uit zicht raakte. Oscar zag een aftrekschaak over het hoofd, waar Ghilion dankbaar gebruik van maakte.
Op bord 15 speelde Liam Rooijakkers tegen Evan de Wit. Beiden gingen op zoek naar de eerste overwinning dit toernooi. Evan speelde een sterke partij, waar hij Liam in een zeer passieve stelling duwde. Maar op zet 25 ging het goed mis toen een dameruil werd aangeboden, waarna een zwarte toren verloren ging. Erg jammer, want Evan doet zichzelf hier echt tekort.
Ethan Chua moest misschien wel de vervelendste verliespartij dit NK slikken. Twintig (!) zetten lang wist hij Jonathan Vijver weg te spelen. Beginnend bij +2 op zet 12, uitkomend op +6,5 op zet 32 met een piek van +13. Beide spelers namen wel gretig gebruik van hun beschikbare tijd en dit leidde tot een heuse ’time scramble’. Ethan kon daar duidelijk het minst goed mee omgaan en raakte zijn hele voordeel kwijt door een pion te slaan in het centrum. Twee zetten later glipte de hele partij weg…
Op bord 14 tussen Gustav ten Kate en Aäron Zootjes werden de punten gesplit. Een gesloten Siciliaans werd nauwkeurig gespeeld tot het eindspel aanbrak. Aäron had een toren tegen twee stukken van Gustav, maar beide spelers waren niet scherp en grepen de mogelijkheden niet aan. Na een reeks dubieuze zetten kwam de partij dan ook ten einde, terwijl beide spelers nog meer dan genoeg tijd op hun klok hadden. De vermoeidheid na zeven rondes maakt het de spelers ook niet makkelijk.
Diverse andere partijen in de middenmoot eindigden ook in een remise. Op bord 7 stond Oscar Zecha in het middenspel lang gewonnen tegen Akshaj Katpatal maar wist het niet uit te spelen. Bord 8 dan, met Gachatur Kazarjan en Cas Roorda. Met een b4-opening wordt zwart al direct de kans geboden om de partij te balanceren en zo geschiedde. Geen heftige pieken of dalen, dus de computer kon zich achteraf ook wel redelijk vinden in dit resultaat. Op bord 9 hetzelfde resultaat bij Samuel Lopes en Rawi Wortman. Ze leken het haast bij elkaar af te kijken. Er gebeurde weinig noemenswaardig in deze Moscow-variant van het Siciliaans. Zwart had wel een klein voordeeltje, maar al op zet 20 eindigde ook hier een partij die nooit echt was losgebarsten.
Morgen zal de eindstand worden opgemaakt en de nieuwe C-kampioen bekend zijn.